Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obama zadovoljan

Amerika izbjegla 'fiskalnu liticu', porezi rastu najbogatijima

Barack Obama
Press Association/PIXSELL
02.01.2013.
u 08:17

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je dogovor između demokrata i republikanaca kojim je izbjegnuta "fiskalna litica" što bi značilo povećanje poreza i smanjenje potrošnje.

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je dogovor između demokrata i republikanaca kojim je izbjegnuta \"fiskalna litica\" što bi značilo povećanje poreza i smanjenje potrošnje te je kazao da je to \"samo jedan korak u široj akciji snaženja ekonomije\", piše BBC.

Američki predsjednik je održao govor nakon što je Predstavnički dom izglasao prijedlog koji je podupro Senat. Po tom prijedlogu se povećavaju porezi najbogatijima i na dva mjeseca odgađa kresanje troškova.

Na izglasavanje su pozitivno reagirala azijska i australsko tržište. Obama je govorio prije svog povratna na odmor na Havaje koji je prekinuo zbog nemogućnosti dogovora između demokrata i republikanaca. - Potpisat ću zakon koji povećava poreza za 2 posto najbogatijih Amerikanaca. Njime se sprječava povećanje poreza srednjoj klasi - kazao je Obama no i upozorio da je još uvijek previsok deficit američkog proračuna.

Mjere \"fiskalne litice\" na snagu su stupile u ponedjeljak u ponoć, a značile su smanjenje troškova i dramatično povećanje poreza. No, nakon dogovora demokrata i republikanaca te mjere su odgođene, a porezi će rasti samo najbogatijima.

>>\'Zaključajte vrata, skrijte sav alkohol i dogovorite se kao ljudi\'

Komentara 8

NE
Nepobjedivi
16:10 02.01.2013.

Kao što sam napisao prije nekoliko dana, nije bilo nikakve stvarne opasnosti ni za Ameriku ni za svijet. Demokrati i republikanci su zbog svojih parcijalnih interesa odigrali već nekoliko puta istu političku igru koja uvijek završava kompromisom u posljednji trenutak. No mnogo me više brine nešto drugo i počinjem se pitati što se događa s mojom voljenom Amerikom koju sam oduvijek smatrao uzorom demokracije. Slučajno sam našao nekoliko tekstova na veteranstoday.com o nedavnom masakru u školi. Bojim se da su autori ovih tekstova, Amerikanci, u pravu iako su protivni mojem razmišljanju i ne mogu ih uopće apsorbirati...

RA
Rangostar
16:47 02.01.2013.

@ Irani,Startrack Kazete da lupetamo i pricamo gluposti ali mene samo zanima kome su to duzni ti amerikanci. Sami kazu da su duzni 16-17 triliona dolara. Zar je to zavjera. Sami su rekli da ce stampanim novcem otplacivati dugove koji su zbog toga sve veci i veci. I na kraju " bailout " sta je to ? Kolko' sam ja mogao da shvatim je da uzmu novac od poreznih obveznika i daju bankama u financiskim teskocama. Ali ne svim bankama,samo nekim. Ako imate neko bolje objasnjene molim vas napisite.

RA
Rangostar
07:32 04.01.2013.

@ strukle Hvala ti za odgovor ali iz tvog komentara vidim da je bailout nesto kompleksno i da bi tematiku treba da proucim iz kako kazes " Pouzdanih izvora". Cini mi se da tih "Pouzdanih izvora " ima jako puno ali ja sam eto izabrao dva. Jedan se zove Hayek a drugi Keynes pa sad ne znam da li su oni dovoljno puzdani. Meni se osobno Hayek vise svidja a ti mi reci ako uhvatis vremena kojeg bi ti izabrao naravno ako su dovoljno pouzdani za tvoj dojam. Pozdrav !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije